H Ιστορία του Σχολείου μας
 

Η κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους, το 1669 οδήγησε στην παύση της λειτουργίας όλων των ελληνικών σχολείων στο νησί. Τα κτίρια είτε καταστράφηκαν είτε χρησιμοποιήθηκαν από τους κατακτητές για διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς που κατασκευάστηκαν για να υπηρετήσουν. Οι δάσκαλοι εκδιώχθηκαν, και η αγραμματωσύνη,το βαθύ πνευματικό σκοτάδι απλώθηκε για 2 περίπου αιώνες απ΄ άκρη σ΄ άκρη στο όμορφο νησί μας.
Η εκκλησία τα χρόνια αυτά αναλαμβάνει, στην αρχή σιγά-σιγά κι εντονότερα αργότερα μέσω των ιερέων και των καλογέρων της, το βαρύ χρέος της διαφύλαξης της ελληνικής γλώσσας. Το ψαλτήρι και η οχτώηχος μετατρέπονται σε πολύτιμα αναγνωστικά εργαλεία για τα σκλαβωμένα ελληνόπουλα της Τουρκοκρατίας.
Το έτος 1899, μετά την επίτευξη της αυτονομίας της Κρήτης (1997) και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ιδρύεται το πρώτο Δημοτικό Σχολείο Πετροκεφαλίου (ανεπίσημα στοιχεία αναφέρουν τη λειτουργία Σχολαρχείου από το έτος 1885 με τον τίτλο "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ") στο ανατολικό μέρος κοινοτικού οικοπέδου. Σύντομα χωρίζεται σε παρθεναγωγείο και αρρεναγωγείο στο οποίο φοιτούν νέοι και νέες του χωριού και γειτονικών κοινοτήτων.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πρώτοι δάσκαλοι που υπηρέτησαν στο σχολείο είναι:
1. Φραγκιαδουλάκης Εμμανουήλ
2. Φουστανάκης Νικόλαος
3. Ροδουσάκης Α.
4. Παπαηλιού Μ.
Το 1907-10 κτίζεται δεύτερο κτίριο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του σχολείου που διαρκώς μεγαλώνουν

Το τέλος των Βαλκανικών αγώνων και η συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913) έχουν ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση της Κρήτης στη μητέρα Ελλάδα.
Το 1922, μετά την κατάργηση του διαχωρισμού Παρθεναγωγείου και Αρρεναγωγείου, το σχολείο μας λειτουργεί ως Μικτό Σχολείο, Διτάξιο με ένα δάσκαλο και μια δασκάλα.
Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς των Ιονίων Νησιών (1953) που έγιναν αισθητοί και στο χωριό μας, άρχισε να γίνεται όλο και πιο έντονη η ανάγκη οικοδόμησης ενός κτιρίου με αντισεισμική προστασία και περισσότερες αίθουσες. Έτσι, το 1962, μετά από 5 χρόνια οικοδόμησης το νέο Δημοτικό Σχολείο Πετροκεφαλίου είναι πια έτοιμο με τρεις διαδακτικές αίθουσες και 2 γραφεία (με τη μορφή δηλαδή την οποία έχει και σήμερα το κυρίως κτίριο). Τα εγκαίνιά του γίνονται το Σεπτέμβρη του 1962 με Διευθυντή το Νικόλαο Τσικνάκη. Η λειτουργία του σχολικού αυτού κτιρίου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Παράλληλα γίνεται χρήση τριών βοηθητικών αιθουσών του παλαιού κτιρίου το οποίο ανακαινισμένο βριίσκεται ακριβώς από πίσω του.

Στοιχεία από το Βιβλίο του Νίκου Γ. Τσικνάκη " Πετροκεφάλι "



Διασκεδάστε:

| Διαβάζοντας τα ποιήματα και τις ιστορίες μας | Ακούγοντας μουσική...
|
| Λύνοντας το σταυρόλεξό μας
|


Copyright © 1999 by Tsoulis Miltiadis