Make your own free website on Tripod.com

ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ KAI ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ
LOGO...

Παιδιά ξέρετε τη LOGO; Κι εμείς δεν την ξέραμε μέχρι που από την αρχή σχεδόν της σχολικής χρονιάς γνωριστήκαμε για τα καλά μαζί της. Είναι λοιπόν μια γλώσσα προγραμματισμού φτιαγμένη για τα παιδιά. Παίζει μαζί μας, μας βάζει αινίγματα, μας βοηθα να καταλάβουμε τα λάθη μας...
Όταν ο κύριός μας άρχισε να γράφει στον πίινακα τις πρώτες εντολές της στα αγγλικά, εμείς πελαγώσαμε. Περιμέναμε μια σειρά από σελίδες εντολών μιας γλώσσας με τόσες λέξεις-εντολές όπως και η ελληνική. Σχεδόν αμέσως όμως, μια ευχάριστη έκπληξη μας έκανε να νιώσουμε εντελώς διαφορετικά. Οι εντολές που μας έγραψε ήτσν μόνο ...4!!! Θέλετε να τις μάθετε κι εσείς;
  • fd που θα πει προχώρα μπροστά π.χ. "fd 30" που θα πει προχώρα μπροστά 30 στιγμές στην οθόνη του υπολογιστή.
  • bk που θα πει πήγαινε πίσω π.χ. "bk 40" που θα πει πήγαινε πίσω 40 στιγμές στην οθόνη του υπολογιστή.
  • rt που θα πει στρίψε δεξιά π.χ. "rt 90" που θα πει στρίψε δεξιά 90 μοίρες.
  • lt που θα πει στριψε αριστερά π.χ. "lt 75" που θα πει στριψε αριστερά 75 μοίρες.

Η ερώτηση βέβαια είναι σε ποιον δίνουμε όλες αυτές τις εντολές... Η απάντηση είναι κι εδώ πολύ παράξενη....Τις εντολές μας λοιπόν τις πραγματοποιεί μια...χελώνα... Και πού να δείτε τι κάνει. Κάνει λάθη, ζωγραφίζει, σχεδιάζει αλλά και μας μαθαίνει.
Τι μας μαθαίνει;
Το πιο βασικό πράγμα είναι ότι μας δίνει να καταλάβουμε ότι όλα τα πράγματα στη ζωή δεν είναι έτσι απλά όπως τα βλέπουμε. Έτσι το να πάρεις ένα ποτήρι νερό από το τραπέζι που βρίσκεται αν και φαίνεται τόσο εύκολο, είναι αρκετά πολύπλοκο....Θα πρέπει να διψάς, να καταλάβεις ότι θέλεις να πιεις νερό, να δεις το ποτήρι που είναι στο τραπέζι, να θελήσεις να το πάρεις, να απλώσεις το χέρι, να ανοίξεις την παλάμη, να σφίξεις την παλάμη με το ποτήρι μέσα σ΄ αυτή, να το σηκώσεις, να το φέρεις στο στόμα σου .....Φαντάζομαι πως δεν χρειάζεται να συνεχίσω περισσότερο γιατί θα αλλάξετε σελίδα.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν τη LOGO γίναμε οι μικροί καπετάνιοι της χελώνας μας και ξανοιχτήκαμε στο πρώτο ταξίδι μαζί της...στο πέλαγος της Γεωμετρίας!!!
Ποτέ δε χωνεύαμε τη γεωμετρία αλλά με τη βοήθεια της χελώνας γίναμε αρκετά καλοί φίλοι. Γνωρίσαμε τα γεωμετρικά σχήματα με τις ιδιότητές τους χωρίς να το καταλάβουμε γιατί απλά παίζαμε με αυτά.
Στην αρχή ξεκινήσαμε από τα πιο Εικόνα 1. Δείτε λοιπόν τώρα πώς γίνεται με εντολές της LOGO ένα τετράγωνο με πλευρά 110 στιγμών της οθόνης του  υπολογιστή μας.απλά: το τετράγωνο, το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο το τρίγωνο και μετά αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε με τη βοήθειά τους.
Δείτε λοιπόν τώρα πώς γίνεται με εντολές της LOGO ένα τετράγωνο με πλευρά 110 στιγμών της οθόνης του υπολογιστή μας:
Λέμε στη χελώνα μας να πάει 110 στιγμές μπροστά (fd 110), να στρίψει 90 μοίρες δεξιά (rt 90) κι αυτές τις εντολές τις επαναλαμβάνουμε 4 φορές όσες δηλαδή είναι οι ίσες πλευρές και οι ορθές γωνίες του τετραγώνου που θέλουμε να κατασκευάσουμε πατώντας μετά την κάθε ενολή που δίνουμε το "enter". Φαντάζομαι να βρίσκετε εύκολο τον τρόπο εργασίας με τη LOGO όπως κι εμείς. Για να δούμε μάλιστα αν τα καταφέρνετε, δοκιμάστε να κάνετε μόνοι σας με ενολές της LOGO το διπλανό σχήμα και πατώντας μετά επάνω του με το ποντίκι δείτε τις λύσεις τις άσκησης και το αν τα καταφέρατε.


Με το ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε το παραπάνω ορθογώνιο παραλληλόγραμμο να το Κάντε κλίκ και δείτε τις λύσεις της άσκησηςκάνετε σπιτάκι βάζοντας πάνω του ένα ισόπλευρο τρίγωνο με βάση την επάνω πλευρά του;
Πώς θα κάνετε το τρίγωνο από εδώ και πέρα;
Μη τα θέλετε όλα έτοιμα....Προσπαθήστε και είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρετε...
Αν έχετε κάποιο πρόβλημα στην άσκηση αυτή, κάντε κλικ στη σχετική εικόνα και θα έχετε μια καλή βοήθεια.


Γι΄ όσους μάλιστα πιστεύουν ότι μπορούν εύκολα να εργαστούν με τη LOGO, έχουμε την πιο κάτω δυσκολότερη άσκηση:
Βλέποντας τον πίνακα εντολών της LOGO που ακολουθεί, μπορείτε να προβλέψετε ποιο σχέδιο θα προκύψει; (για να δείτε την απάντηση στην άσκηση αυτή, πατήστε κλικ πάνω στο σχετικό πίνακα).
Εγώ δεν έχω άλλο από το να περιμένω τις εντυπώσεις σας από τη δουλειά μας και να σας ευχηθώ:

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


 

Πρόκειται για ομαδική εργασία των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης εμπλουτισμένη με ασκήσεις γεωμετρίας με τη LOGO, τις οποίες οι ίδιοι έχουν επιλύσει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.