ΦΑΙΣΤΟΣ
(σχετικός χάρτης της περιοχής)

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Σπουδαιότατος αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης με μαγευτική θέα. Βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου και δυτικά της πεδιάδας της Μεσσαράς, χτισμένη στην κορυφή και τις πλαγιές του λόφου Καστρί. Κατοικήθηκε από τη Nεολιθική κιόλας εποχή (4.000π.Χ.) Το 2000π.Χ. ιδρύθηκε το πρώτο ανάκτορο, αποτέλεσμα οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα αυτή την εποχή στην Κρήτη. Γρήγορα το ανάκτορο της Φαιστού έγινε το οικονομικό, εμπορικό, βιοτεχνικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής αποκτώντας αίγλη και μεγαλείο για 600 περίπου χρόνια. Το ανάκτορο της Φαιστού γνώρισε πολλές οικοδομικές φάσεις ύστερα από καταστροφές και ανοικοδομήσεις. Παρόλα αυτά το πρώτο ανάκτορο σώζεται καλύτερα από τα μεταγενέστερα αφού ένα παχύ στρώμα κεραμάσβεστου χύθηκε πάνω από τα ερείπιά του προκειμένου η ισόπεδη επιφάνεια που προέκυψε να αποτελέσει το χώρο ανοικοδόμησης του νέου.
Χιλιάδες τουριστών επισκέπτονται κάθε χρόνο τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού μένοντας έκθαμποι από τον πλούτο, τον πολιτισμό και το μεγαλείο της.
(Περισσότερα ιστορικά στοιχεία για τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, αναφέρονται στην ιστορία του ευρύτερου χώρου της Μεσσαράς.)

Τι λέτε για μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού;



Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ όπως φαίνεται από το πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στην είσοδό του. Ο επισκέπτης του απολαμβάνει την μοναδική θέα του Μεσσαρίτικου κάμπου συνυφασμένη με την ιστορική της κληρονομιά.
Η μεσαία πλακόστρωτη αυλή ενώ αριστερά διακρίνεται η μεγαλοπρεπής σκάλα του δυτικού προπύλου του ανακτόρου.
Ο περίφημος Δίσκος της Φαιστού (1600π.Χ). Αποτελεί ένα αριστούργημα της μινωικής εποχής. Πήλινος στην κατασκευή, έχει στις δύο όψεις του έντυπη επιγραφή με ιερογλυφική σε σπειροειδή διάταξη. Παρόλες τις προσπάθειες το περιεχόμενό της επιγραφής του παραμένει ακόμη άγνωστο.
ΦΑΙΣΤΟΣ: 55χμ. περίπου Ν.Δ. του Ηρακλείου Τηλ. Αρχ. Χώρου: 0892-42315
Πιθάρια από τις αποθήκες του πρώτου ανακτόρου... Τμήματα του πρώτου ανακτόρου που σώθηκαν κάτω από ένα παχύ στρώμα κεραμασβέστου που χύθηκε για να οικοδομηθεί έτσι πάνω στην ισόπεδη επιφάνεια που αυτό σχημάτισε το νέο ανάκτορο Ο διάδρομος με τον κενtρικό πεσσό των αποθηκών του ανακτόρου.

Copyright © 1999 by Tsoulis Miltiadis