ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ
(σχετικός χάρτης της περιοχής)

ΚΟΥΣΕΣ

Το χωριό μου έχει 144 κατοίκους με την απογραφή του 1991 αλλά στην πραγματικότητα είναι λιγότεροι. Το όνομά του είναι Κουσές και το πήρα από έναν Τούρκο, τον Χουσεΐν Μπεή. Στην επανάσταση του 1821 γνώρισε κατ΄ επανάληψη την εκδικητική μανία των οι οποίοι το παρέδωσαν στις φλόγες και ερημώθηκε. Οι κάτοικοι του χωριού μου ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα προϊόντα που παράγονται είναι ελαιόλαδο, πορτοκάλια, μανταρίνια και πολλά λαχανικά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ενοποιήσεως "Καποδίστριας" η κοινότητα του Κουσέ ανήκει στο Δήμο Μοιρών που απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από τις Μοίρες.

 

 

ΚΟΥΡΤΙΚΑΚΗ

ΜΑΡΙΑ

ΣΤ΄ ΤΑΞΗ

Κουρτικάκη Μαρία

 

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Το χωριό μου ονομάζεται Άγιος Ιωάννης. Βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου, της Φαιστού η οποία είναι ένα ιστορικό αξιοθέατο, της Μινωική εποχής. Η ιστορία του είναι πολύ παλιά, ξεκινά εδώ και μερικούς αιώνες. Ένα σημαντικό στοιχείο που δείχνει πότε χτίσθηκε το χωριό μου, είναι η εκκλησία του Αγίου Παύλου που χτίσθηκε στο 1500μ.Χ. Τα σπίτια του χωριού μου είναι αραδοσιακά φτιαγμένα από πέτρα με πηλό και το έχει σκαλισμένη την ημερομηνία που χτίσθηκε.
Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό μου έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα μας εναντίον των κατακτητών. Ένας από τους επαναστάτες του χωριού μου ήταν ο Καπετάν Αδαμάκης αλλά κι άλλοι ανώνυμοι ήταν που βοήθησαν την απελευθέρωση της Κρήτης. Ένα κτίριο της εποχής που σώζεται ακόμα είναι ο Πύργος του Αγριολίδη, ο οποίος ήταν Τούρκος κατακτητής, που βασάνιζε τους κατοίκους του χωριού.
Τις μέρες μας πολλοί από το χωριό μου έχουν φύγει για τις μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα να μείνουν λίγα άτομα. Έτσι το χωριό είναι μικρό παραμένει όμως γραφικό αξιοθέατο. Σήμερα το χωριό μου είναι μικρό έχει 100 κατοίκους και αυτοί οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και με διάφορα τουριστικά επαγγέλματα.

ΒΟΛΑΚΑΚΗ

ΜΑΡΙΑ - ΑΝΤΖΕΛΑ

Βολακάκη Μαρία-Άντζελα